Hoewel een hooggevoelige ouder of kind beide meestal zeer creatieve en liefdevolle personen zijn, kan ouderschap voor een hooggevoelig persoon extra uitdagend zijn. Ook voor een ouder met een hooggevoelig kind kunnen er stevige uitdagingen zijn. Er kan ook een combinatie van beide zijn.
Hooggevoelige mensen hebben doorgaans moeite om dagelijkse indrukken en prikkels te verwerken. Op het moment dat ze zel feen ouder worden, kunnen sommige dingen hierdoor een uitdaging worden.
Naast moeite hebben met een overdosis aan prikkels, kan het ook moeilijk zijn om aan je eigen hoge verwachtingen of eisen te voldoen. Je kunt hierdoor te zelfkritisch worden. Daarnaast is de kans groot dat je door je empathisch vermogen niet meer weet waar jij begint en een ander eindigt. Je eigen gemoedstoestand kan zo ongemerkt beïnvloedt worden door de gevoelens van anderen (stel je maar eens voor wat er zou gebeuren als je blij een ruimte binnenloopt met allemaal boze mensen).
Een andere valkuil voor zowel het hooggevoelige kind als dat van de ouder, is dat je teveel gericht bent op de ander. Hierdoor kan pleasegedrag ontstaan, dat er voor zorgt dat je nog verder van jezelf af komt te staan en meer moeite zult hebben om weer tot rust te komen.
Al met al kunnen al deze dingen leiden tot extra stress en spanningsklachten zoals hoofdpijn, frustratie, moeheid en soms ook somberheid.
Onze ervaringsdeskundige hulpverleners bij Libratum Mentis helpen u graag bij de uitdagingen van hooggevoelig ouderschap of hooggevoelige kinderen.
Bij aanmelding vindt er zo snel mogelijk een intakegesprek plaats. Tijdens de intake bekijken we samen wat je met de hulpverlening wilt bereiken, wat je hulpvraag is en welk pad daarnaartoe het best bij je past.
Je kunt eventueel bij je gemeente en Persoons Gebonden Budget aanvragen voor onze hulpverlening. Op de pagina Tarieven vind je hierover meer informatie.