Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid / Hoogsensitiviteit

Een van onze specialismen is het omgaan met hoogsensitiviteit (ook wel hooggevoeligheid of HSP genoemd). Volgens onderzoek is ongeveer één op de vijf mensen hoogsensitief.

Onze hulpverlening is gebaseerd op zelfacceptatie en persoonlijke groei. Het bevat praktische tips hoe om te gaan met jouw unieke set karaktereigenschappen. Daarnaast kan het eventueel ook bestaan uit bemiddelen tussen familieleden of bij relationele strubbelingen. Hoogsensitiviteit is in onze ogen een kenmerk voor een rijk gevoelsleven, diepgaande verbindingen, creativiteit en vele andere talenten.

Hoogsensitiviteit is geen stoornis, maar het zijn eigenlijk een set karaktereigenschappen.
Bij iemand die hoogsensitief is komt (veel) meer ongefilterde informatie in de hersenen binnen dan bij een minder sensitief persoon. Dit betekent dat de hersenen meer tijd nodig hebben om al deze informatie op een dieper niveau te verwerken. Onderzoek laat zien dat de hersenen van hoogsensitieve mensen in veel meer gebieden actief zijn dan bij een minder sensitief persoon. De hersenen functioneren zodoende op een andere manier.

Hoogsensitiviteit heeft zowel voor- als nadelen.
Voordelen zijn bijvoorbeeld dat je veel meer kunt doen met eenzelfde hoeveelheid informatie. Je bent in staat situaties en informatie beter te interpreteren dan mensen die niet hoogsensitief zijn. Ook zijn hoogsensitieve mensen vaak creatiever en in staat om meer non-verbale signalen op te pikken en te begrijpen. Je merkt dus beter wat er werkelijk in iemand speelt los van de woorden die gesproken worden. Ook merk je kleine details op die anderen niet zien, overzie je makkelijker situaties en zie je makkelijker de uitdagingen van situaties.

Een van de veelvoorkomende nadelen is bijvoorbeeld dat je makkelijk overprikkeld kunt raken. Dat je dingen makkelijk persoonlijk opvat, veel moeite hebt met onrechtvaardigheid en dat er vaak communicatieproblemen zijn met niet hoogsensitieve mensen. Er ontstaan makkelijker stressgerelateerde klachten. Hoogsensitieve mensen maken meer kans op burn-out, depressie en angststoornissen wanneer ze zich in een vervelende, niet harmonieuze (werk)omgeving bevinden. Hoogsensitieve mensen denken ook vaak te veel aan anderen en daardoor snel te weinig aan zichzelf. Tevens wordt deze groep vaker gepest dan minder gevoelige mensen. Ook het aangaan en onderhouden van relaties kan veel uitdagingen opleveren. Soms worden hoogsensitieve mensen ook als aanstellerig gezien door een lagere pijngrens en soms heftigere emoties. Een ander veelvoorkomend probleem bij hoogsensitiviteit is dat het vaak te maken heeft met misdiagnostiek. Binnen de GGZ zoekt men namelijk alleen naar stoornissen.

Bij aanmelding vindt er zo snel mogelijk een intakegesprek plaats. Tijdens de intake bekijken we samen wat je met de hulpverlening wilt bereiken, wat je hulpvraag is en welk pad daarnaartoe het best bij je past.

Je kunt eventueel bij je gemeente een Persoons Gebonden Budget aanvragen voor onze hulpverlening. Op de pagina Tarieven vind je hierover meer informatie.