Angst

Angst

Angst is een soort beklemmend, onaangenaam gevoel dat ontstaat in bedreigende of onheilspellende situaties. Op zichzelf is angst een normaal en zinvol verschijnsel. Iemand die zich angstig voelt, bevindt zich in een hogere staat van alertheid. De spieren zijn gespannen en de zintuigen functioneren optimaal. Je staat klaar om te vechten of om te vluchten wanneer het leven in gevaar is.

Wanneer angst overgaat in bijvoorbeeld een angststoornis wordt een angst irreƫel. Er is sprake van angst terwijl er geen situatie is die bedreigend of onheilspellend is. De meest voorkomende stoornis in Nederland is op dit moment een milde angststoornis.

Onze visie van hulpverlening is gericht op de achterliggende bronnen van angst. Iedere angst is ergens ontstaan. Zo is sociale angst bijvoorbeeld terug te leiden naar specifieke gebeurtenissen die in het verleden een pijnlijke impact hebben gehad op je leven. Deze oude pijnlijke momenten kunnen op hun beurt kunnen weer leiden tot een algemene angst voor afwijzing. Ook kunnen ze leiden tot sterk aanpassingsgedrag om herhaling van pijnlijke momenten in de toekomst te voorkomen. Ze kunnen eveneens leiden tot zelfoordeel of vluchtgedrag in bijvoorbeeld verslavingen. Zelfbescherming kan hierbij nog wel eens doorslaan naar eenzame, ongezonde of zelfdestructieve gewoontes.

Onze hulpverlening kan op verzoek zowel plaatsvinden in groepen als ook individueel. Het gebruik van een familieopstelling om de bron van een angst op te stellen kan een van de middelen zijn die we kunnen inzetten. Hulpverlening bestaat in ieder geval uit gesprekstherapie die gericht is op de acceptatie van het verleden en de gevoelens die hiervandaan afkomstig zijn. Uiteindelijk is het onze visie dat de angsten van nu veroorzaakt worden door onverwerkte angsten uit het verleden.

Het verwerken van angst uit het verleden kan uiteindelijk ruimte geven om meer jezelf te durven zijn. Dit groeiende gevoel van jezelf zijn, brengt een groter gevoel van vrijheid, zelfvertrouwen en geluk.